Etiquetes

, , ,

Avui, des de Municipi Lector, us presentem 6 propostes per a nens i nenes que tot just comencen a llegir sols (però garantim que també agradaran a aquells que sou uns grans lectors).

haikALBERTÍ, Núria. Els meus primers haikús. Il·lustr. Mercè Galí. Vilanova i la Geltrú: El Cep i la Nansa, 2017 (Olívia col·lecció).
El tàndem Albertí i Galí ens han sorprès molt alegrament amb la proposta de dos poemaris editats amb cartró, aptes per als més petits de casa. Per escoltar-los en veu alta a la falda dels pares, per jugar-hi individualment des de petitons contemplant-ne les il·lustracions, o per fer les primeres lectures en lletra de pal. En destaquem un d’ells, el dedicat als haikús, que aconsegueix apropar aquesta forma poètica al món més proper dels infants i que tant i tant bé ha sapigut copsar la il·lustadora.

bup

BOYER, Cécile. Bup mèu piu-piu. Trad. María Teresa Rivas. Sant Feliu de Guíxols: Tramuntana, 2017.
Una proposta d’àlbum original, que tot i explicar una història senzilla, presenta una proposta de joc interessant. Les paraules i els sons han substituit la imatge dels protagonistes. Ara el gos, el gat i l’ocell caldrà imaginar-los cada vegada que sobre la il·lustració trobem per escrit el seu so habitual: bup, mèu o piu-piu. Un joc de tipografia divertit i que convida a seguir la història afegint nous animals.

camiLAWSON, Jon Arno. Un camí de flors. Il·lustr. Sydney Smith. Barcelona [etc.]: Libros del Zorro Rojo, 2017.
Una passejada per la ciutat d’un pare i la seva filla petita. El pare camina distret amb el mòbil, i la nena, observa i interactua amb el seu voltant. Agafa flors silvestres d’entre el ciment i les reparteix innocentment ara a una estàtua, ara a un ocell mort… L’originalitat de la proposta, més enllà de la història que ens explica, és per la forma que els autors han escollit per presentar-la: àlbum sense paraules, fent ús del recurs de les vinyetes, amb blanc i negre en un inici, que va guanyant color a mesura que avança la història.

chattertonPOMMAUX, Yvan. Casos cèlebres del detectiu John Chatterton. Trad. Teresa Duran. Barcelona: Ekaré, 2017.
Per fi ens arriba un recull de les investigacions més cèlebres del Detetiu John Chatterton, un homenatge al cinema i la novel·la negra, i sobretot, als contes tradicionals. Detectiu John Chatterton, Lilia i El somni interminable, tres històries que Ekaré ja havia editat per separat i en castellà, que es mouen a cavall de l’àlbum il·lustrat i el còmic.

nobadisPORCELLA, Teresa. Ep, no badis! Il·lustr. Cristina Losantos. Barcelona: Combel, 2017.(Cavall. Trot)
Amb les sempre detallistes i divertides imatges de Losantos, aquesta història, senzilla però ben trobada, és un llibre ideal per a primers lectors. Seguint la nena protagonista, repassarem  totes  les  rutines  que  fem  cada  matí  quan  ens llevem.  De  forma encadenada i amb repeticions, el text, escrit en lletra de pal, esdevé un bon exercici de mecànica lectora, un dels propòsits d’aquest nou Cavall de l’editorial Combel.

rosaTHUILLIER, Éléonore. La Rosa i la Rosanna van a ca la iaia. Barcelona: Baula, 2017. (La Rosa i la Rosanna; 2)
Nova col·lecció que ens arriba de França protagonitzada per una parella de porquetes disposades a fer-nos morir de riure. De fàcil lectura, es tracta d’una proposta que juga amb un  text  breu,  il·lustració clara  i  descriptiva i  unes  bafarades que n’accentuen  la part còmica. Ideal per a lectors novells que encara no s’han llançat del tot a la lectura però que busquen històries amb una mica de suc, fresques, per passar una bona estona.

Anuncis